onsdag, februar 14, 2007

Screencasting


Screencasting er en effektiv måte å drive undervisning på. Jeg som lærer forteller og viser på PC- skjermen hva jeg gjør. Så tar jeg opp det som skjer på video. I stedet for å bruke kamera finnes det screen capture programmer hvor jeg kan velge video og lyd separat. Jeg velger f. eks. mikrofoninngangen på lyd og skjermopptak på video. Microsoft Encoder er et sånt program, men det finnes bedre og enklere tilgjengelige program. se her:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_screen_recording_software Jeg har installert Camstudio. Den fungerer greit. Bare sørg for at du henter inn exe fila herfra: http://www.camstudio.org/CamStudio20.exe Lær deg shortcuts for å starte og stoppe opptakene (F8 og F9). Hvis du velger full skjerm capture og minimerer Camstudio, har du et problem.
Jeg kan digitalisere direkte i swf eller avi format. Codex for avi kan jeg velge selv. Divx og mpeg4 er tilgjengelig men jeg antar at om du vil redigere dette videre i f. eks. moviemaker, så er det lurt å bruke avi med mindre hard komprimering.
En artig variant i undervisning er å legge inn webkamera på skjermenn slik at læreren er med i bildet. Dette har jeg ikke prøvd, men det er beskrevet som en vel fungerende mulighet.
Jeg kan videre lage en firmalogo å legge på.

3 kommentarer:

Birgitte sa...

Kult! Dette har jeg savnet - også uten kurssammenheng. F.x til forklaring av hvordan man bruker et program til noen som ikke er i på samme sted som meg..

eirik sa...

Jeg trur dette er et anvendelig redskap som de fleste av oss kan klare å ta i bruk. Her har vi sjansen til å imponere omgivelsene med et pedagogisk verktøy. De av oss som er mindre datakyndig enn gunnar og birgitte må kanskje tas ved hånden og vises at det er enkelt.....og hvor bra det er.

Bloggerguy sa...

Jeg kom til å tenke på en annen variant. Mange PCer, også bærbare, har tv-utgang. Den kan jeg koble til en videopptaker eller dv-kamera med analog video inn. Har jeg et dv-kamera til kan jeg jo ta opp bildet av meg selv. Til slutt kan jeg redigere de to opptakene og lage en dvd eller fil.
Forskjellen er sannsynligvis at denne kodingen skjer i skjermkortets hardware og ikke i en software som kommer i tillegg til den programmvaren jeg demonstrerer.