onsdag, april 18, 2007

Hvordan få tatt opp en videostrøm.


Det er ofte jeg har tenkt at den videoen-streamen jeg ser på nettet kunne vært fint ha fått på minnepinnen eller i eksempelsamlingen min. Men strømmer er ikke filer og dermed har ikke "save as" vært en opsjon. Jeg søkte på nettet eller stream grabber, ripper, sniffer, recorder eller replayer. Programmet WMRecorder kom stadig opp som en av flere alternetiv. Jeg lasta ned en demo og det virket umiddelbart interessant.
NRK.no nett-Tv eller nyhetsspiller, Utube, Real blir automatisk plukket opp og lagret som den filen den er på serveren. Det ser ikke ut som jeg mister kvalitet i forhold til originalen, og om streamen hakker i direkte påsyn, så samles den opp til hel ved med Recorder.
Er dette ulovlig? Nei, jeg mener det kommer an på etterbruken. Diskusjoner og rettsaker pågår til en hver tid rundt kringkastere som er å finne på Utube, men i virkeligheten er mange av leverandørene stolte og fornøyde med å bli sett av et større publikum... ref: Øystein Bakke og Rune Gokstads bestselgende Utube kopi av Helpdesk. Jeg har altså tatt opp Knut Godøy´s webvideo fra Hrstad tidende, litt lengre på bloggen med dette verktøyet. Videre har jeg kortet ned det grabbede innholdet i Windows MovieMaker og lagt det over på UTube. Derfra er det lenket til min side. Til sist mailet jeg Knut i Harstad som sa det var kult.

7 kommentarer:

Tord sa...

Hei Gunnar. Jeg bruker programmet Replay AV som tar en streamcapture av filene enten det er radio eller tv. De kan også brukes som en opptaker for det som i øyeblikket spilles av på lydkortet. Noen nettsteder publiserer på en måte som gjør at streamcapture ikke virker. Da bruker jeg programmet Replay Screencast som tar opptak av det som vises på skjermen. Litt mer mekk og litt tap av kvalitet, men du får nå grabbet videoen. Screencast er også kjekt om du skal lage en demonstrasjon av et eller annen program. Betale en neve dollar for disse programmene.
Men som du sier - når man tar opp andres video må man hele tiden ta hensyn til opphavsretten mht hva man bruker fila til.
Tord

Bloggerguy sa...

Takk for det Tord. Vi har jo diskutert dette tidligere. Jeg lette etter Replay, men fant WMrecorder først. Denne programvaren ser ut som den gjør jobben jeg trenger, og er utolig enkel i bruk. Screencasting har jeg omhandlet på bloggen min i februar.

Tord sa...

Skal teste ut den også. Opplever noen ganger at Replay screencast lager et opptakt som er i usynk, meen mulig det har med hardware å gjøre

Bloggerguy sa...

Det tror jeg som deg kan ha med hardware å gjøre. Bildet tar lenger tid å dekode/kode enn lyden og resultaten kan være veldig usynk. Det er CPUens oppgave og med en svak prosessor kommer noen ganger lyden før på en svak prosessor. Dette er forøvrig en vanlig feil ved moderne tvoverføring også. Bildet blir prosessert mer en lyden, og vi får usynke bilder i stua. Teknikken på senderstedet prøver å rette det opp med delay, men jeg har flere ganger tillatt meg å ringe NRK og bedt dem justere. Det har de faktisk vært glade for å få tilbakemelding på.
I tillegg til digitale bokser i bildebehandlingen hos kringkasterne har vi betydelig problemer med nye flatskjermer som fort skal samle data for displayet. Ikke alle skjermer "vet" hvor lenge lyden bør holdes igjen.
Jeg er blitt fortalt at det jobbes med å få laget en norm for tagging av lyd/bilde. Tidlig i produksjonskjeden må det være en tag som følger med frem til mottakeren. Den skal funger akkurat som en god gammeldags klapper på film, men selsagt være usynlig. Så kan mottakeren lete opp tagger som skal være like ens på lyd og bilde. Dette vil antagelig også hjelpe på datastømmer der prosesseringen av bildet er for treg.

Tord sa...

Takk for info! Dette visste jeg ikke. God å lære nye ting slik at flere brikker faller på plass. Uansett får jeg en ny pc med kjappere prosessor og fire ganger så mye ram i løpet av uka. Kanskje det vil fikse biffen.

hkrabye sa...

Jeg bruker Snapz Pro X fra http://www.ambrosiasw.com/news/

Det spiller inn alt jeg gjør på skjermen i ønsket oppløsning og format. Tar også skjermbilder.

Helge K.

Bloggerguy sa...

Snapz Pro har jeg prøvd. Det er SnapIt for Applemaskiner. Men det er vel nettopp det samme som skjer. Den tar screendump, men også på video. Det er vel teknisk sett noe annet enn å henge seg på en strøm med data. F. eks. vil WMrecorder gjøre seg ferdig før realtime. Et 30 minutters program i NRK nett-tv kan f. eks være i boks på 6-7 minutter..avhengig av nettforbindelse.
Eller hva?