søndag, april 15, 2007

VJ fra nord

Sånn kan en VJ også ta seg ut. Her demonstrerer Knut Godø utstyret han bruker i arbeide med Harstad Tidende for Ulf Morten Davidsen på NRK ØstfoldOg her kan vi se en liten del av resultatet som havna på webtven til Harstad tidende. Her viser kgo en videoen fra seminaret. Jeg rippa litt av den.

4 kommentarer:

kgo sa...

Jeg stoppet kjeften på vj-guruen

- og havna på førstesida

David Gyimah, eks BBC-reporter, superguru på videojournalistikk, mister ikke ofte munn og mæle. Men i Fredrikstad, under videojournalist-konferansen 14. og 15. april, skjedde det.

Jeg trakk fra hofta, og munnlæret til den uhyre aktive journalisten, bloggeren og videomakeren gikk i lås...

Konferansen, en hendelse over to dager, var NRK-tungt preget. Der i huset tar de små og sakte skritt mot lettere utstyr (ett av programpunktene var faktisk belastningsskader hos vj-er), av digital karakter, der er fortsatt normen at en journalist har en fotograf - og kanskje en lydmann med seg på jobb.

Internettet og webben tvinger fram endringer på det. Videjournalisten, som sjølkjører hele arbeidet, er sakte på vei inn. Utstyrsvekta er redusert fra ca 30 kg (inkl stativer pluss pluss) til anslagsvis 6-7 kilo (?).

Som i ht.no-sammenheng naturligvis er supertungt. ht.nos største kamera veier 400 gram, en fem år gammel Sony PC100, som tar dv-bilder av gudegitt kvalitet. Altfor stort for webben. Materialet må krympes til en tidel av størrelsen for å kunne vises på ht.no - og du bør ha breiband for å kunne laste filmene ned.

Men ved hofta hadde jeg noe enda lettere. Mye lettere.

Gyimah var en av hovedtalerne på konferansen, og mellom slagene løp han omkring og filmet hele tida, Sony-kameraet ser ut til å ha vokst fast i høyrehanda hans.

På siste dagen av konferansen, midt blant storkanonene orka jeg ikke skjemmes lenger. Jeg dro fram det nye Samsung-kameraet, hekta glassøyet på hodet og fyrte av noen opptak. Gyimah hoppa til, og plutselig sto jeg linse mot linse med en av fjernsynsverdenens mest profilerte personligheter, etter noen spørsmål om robocop og hvordan jeg jobber og sånt, ramla haka ned på brystet, og kjeften stoppa: - I'm lost for words! I will blog you! Man, will I blog you!

Dagen etter så jeg til min forskrekkelse at jeg hadde havna på førstesida til web-tvkanalen han fronter, www.viewmagazine.tv, i et forhåndsglimt om en rapport han har på trappene om Fredrikstad-konferansen og norsk videojournalistikk på web.

Sånn oppmerksomhet bygger naturligvis opp et sterkt overdrevet selvbilde, noe denne lille rapporten er et utslag av. (Om det leder til økt lønn gjenstår å se! Følg med!)

Det hører med til historien at NRK-folka også var en anelse imponert over at mitt komplette utstyr for fotografering og videofilming veier sånn ca en halvkilo i alt - og da snakker vi om sju kamera. To i telefonen, to i et undervannskamera jeg har for de aller jævligste jobbene, og to i den lekre lille Samsung'en jeg nærmest ved et innfall ble presentert for i en av Harstads videobutikker. En kunde hadde bestilt ett, og butikken tok inn ett til, siden de synes det så artig ut. Jeg fikk teste det, og det tok femten sekunder å skjønne at dette var herligheta i en bitteliten pakke.

Samsung Sports Camcorder er på størrelse med en mobiltelefon, og er teip-løst. Ingen bevegelige deler gjør at det tåler røff behandling, om enn ikke full neddykking i vann, et poeng når man er glad i å ferdes på havet. Videoen lagres på et vanlig flashkort, som finnes overalt (du har sikkert et i telefonen). Kostnaden er rundt fire tusenlapper, men da har du kjøpt et stort minnekort også, i tillegg til minnet som er bygget inn på forhånd (pluss på en null hvis du vil kjøre NRK-stil!). Jeg kjøpte et kort to gigabyte, og får godt over en time med video i alt på full oppløsning. Lyden må bare oppleves!

Du kan selvsagt laste inn musikk og spille av på den innebygde mp3spilleren, ta opp timesvis med lyd på opptakeren i kameraet, og hurra! det er få knotter på dingsen. Stillbildekameraet er litt knapt, du har muligens bedre i telefonen. Videoen derimot, slår alt av telefonvideoer, til og med de siste Nokia-telefonene. (I lite lys kan videobildet ramle litt sammen - glasset i objektivet er knøttlite, sammenlignet med et vanlig systemkamera). Hvitbalanse stiller seg automatisk eller manuelt, ellers er kameraet skrelt for effekter som marerir andre kameraer. Zoomen er litt for rask, men laaang.

Bloggerguy sa...

Ja du imponerte oss alle med dine gadgets. At du havna på forsida til David i www.viewmagazine.tv blir nok lagt merke til. Jeg skulle gjerne sett at han ikke bare la på musikk, men faktisk gav en vurdering. Det kommer nok etterhvert. Jeg selv tenker vel å sjekke ut hva utstyret er god for i min sammenheng snarest.
Stå på kgo og send gjerne en video til meg som jeg kan legge ut her.
Gunnar

Bloggerguy sa...

Ja du imponerte oss alle med dine gadgets. At du havna på forsida til David i www.viewmagazine.tv blir nok lagt merke til. Jeg skulle gjerne sett at han ikke bare la på musikk, men faktisk gav en vurdering. Det kommer nok etterhvert. Jeg selv tenker vel å sjekke ut hva utstyret er god for i min sammenheng snarest.
Stå på kgo og send gjerne en video til meg som jeg kan legge ut her.
Gunnar

David www.viewmagazine.tv sa...

Thanks for the ping Gunnar. Very interesting video you've put up. Sorry can't read the text, but I'll grab it and pass it through a translator which will approximate it.

I'm midly angered at the moment from seeing the nature of reportage emerghing from Virgina.

In a nutshell, some blunt journalism. I'm putting my video package report together, but perhaps it won't go up until next week, but the VJ piece I showed at the master class is up.

I'll gather some more links then post it to you. Lets stay in touch. Talk soon

david