fredag, desember 25, 2009

Året som gikk. En oppsummering på blogfronten

Jeg leser meg tilbake til begynnelsen av året. Da var jeg opptatt av nye kamera og funksjoner mot nett. Spotify var ny for meg. Men dette året har i tillegg til tekniske muligheter og nytt utstyr vært preget av reiser og reiseblogger. I mars var jeg på Tenerife og gikk alene i fjellet. Det var etter å ha flydd opp og ned fjellene på Googlearth. Jeg fant ruter på Wikilock og jeg så bilder på Panoramio. Det ble til videobloggen Walkingontenerife
Jeg så for meg at den kondisen jeg ville bygge opp skulle komme godt med på mitt neste prosjekt som jeg kalte Vestover. Den handler om å gå Norge på tvers, fra Bergensveien til Bergen. Til dere som maser om hvordan det går, så er svaret at jeg aldri har satt noen begrensning tidsmessig på prosjektet. Men vi er i gang og tenker å gå videre.... snart. Her fra Holleia..
Først i sommer, reiste jeg til Færøyene hvor jeg og kollege Kjetil Grinderud underviste Kringvarp i videojournalistikk. Der traff vi en annen blogger og reisevant kar, Paul Olaissen Vi reiste rundt øya og kikka på de strømmene og plassene som han skulle padle i sommen og høst. Det blir nok et fantastisk TV program bare han får solgt det.
I juni besøkte jeg Niger som FN to år på rad har kåret til verdens stusseligste land å bo i. Der opplevde jeg 48 grader i skyggen. Det gikk faktisk helt greit, men varmt. Det er godt å komme hjem innimelom til det beste land i verden to år på rad.
Den årlige motorsykkelturen til vestlandet sørget også for en video i bloggen ØstblokkaMC.
I høst ble det Tanzaniatur hvor jeg fikk være med å lage en Tv-serie med Queendom og dessuten et portrett av en fattig bestemor som tar seg av sine to barnebarn. Mer problemer ... her. Se fest her.
Så ble det en tur langs solkysten, Spania, på leit etter nordmenn som lever "rikmannslivet" noen få kilometer fra Afrikas kystlinje. Bilder her.
Jeg besøkte deretter Soroti og en landsby, Katakwi, i Uganda hvor vi lagde "Åpen Himmel" med en gruppe som kaller seg Mothers Union. Området og folk var preget av at mange i foreldregenerasjonen var døde av hiv/aids og av at LRA har herjet og kidnappet unger i område i en årrekke. En mer tøysete variant.. her og her.
Så var det to hektiske uker med redigering av TV-aksjonen, og på aksjonsdagen video-blogget jeg "back stage".
I slutten av november ble det kursing for viderekommende videojournalister i Istanbul.
Denne byen holder jeg for å være den mest interessante hovedstaden i Europa. Kanskje fordi den er like mye Asia. Sjekk turen på andre siden av Bosporosstredet.
Flere spør meg om ikke blogginga tar mye tid. Jo det tar en del tid. Men jeg bruker mye video og legger den på Youtube/bloggerguy eller andre steder. Det går fort og gæli. Video gir en form for direkterapportering og stemning, humør og utrykk for det jeg måtte føle der og da. Etterpå går det an å være mer analytisk. Da blir forhåpentligvis historien større og viktigere "enn seg selv". For meg er det viktig å oppsummere. Hva var jeg egentlig med på?
På tampen av året registrer jeg at noen må ha satt pris på å følge meg. Takk for det. Jeg er trukket frem som en av de mest interessante bloggene dette året. Følg lenka og se hva du får ut av denne.

Og til slutt.. Jeg setter stor pris på å få lov å jobbe med noe som kan gjøre en forskjell for de fattigst i verden. Gjennom Tv-aksjonen fikk jeg brukt med selv medmenneskelig og faglig. Går det an å si det sånn? Gruppen TV-aksjonen Care på Facebook inneholder en del av dette. Der har jeg bidratt med mange videoblogger og bilder. Jeg regner med flere turer til Afrika i året som kommer da jeg skal fortsette i denne redaksjonen. Nå er det mennesker på flukt som er temaet gjennom Flykningehjelpen. Men nå får dere ha God Jul og et Godt nytt blogger-år.
Hilsen Bloggerguy,.... Gunnar Grønlund

1 kommentar:

Anonym sa...

I want not acquiesce in on it. I think precise post. Particularly the title-deed attracted me to read the intact story.